Naravna hipnotična stanja

 V resnici so hipnotična stanja nekaj, kar je vsak posameznik v svojem življenju že izkusil. Gregg Braden in dr. Bruce Lipoton v svojih knjigah (Spontanious Power of Belief, Gregg Braden in Biologija Prepričanj, Bruce Lipton) pišeta o tem, da smo ljudje do sedmega leta starosti v hipnagognem stanju, kar pomeni, da smo kot otroci večino časa preživeli v hipnotičnem stanju.

Seveda ima stanje v katerem naši možgani sproščeno valovijo v alfa valovih svoj namen. V t.i. alfa stanju se od okolja učimo vse, kar je (skozi zgodovino) bilo potrebno za preživetje človeštva. Od tega kaj predstavlja nevarnost in kako reagiramo nanjo (t.i. mehanizem bori se ali pobegni: fight or flight mechanism), pa vse do današnjih izročil in vedenjskih vzorcev, kot so sposobnosti govora, jezika in hoje, vse tisto kar je potrebno znati in vedeti, da bi se lahko vključili v svoje socialno okolje in družbo ter znotraj njega delovali.

 V naravnem hipnotičnem stanju nismo bili le kot otroci. Pravzaprav tudi v svojem odraslem življenju doživljamo stanja, ki so hipnotična tudi kadar se tega ne zavedamo. Po definiciji smo v hipnotičnem stanju v trenutku, ko možgani preidejo iz beta valovanja (beta valovanje je delovanje možganov pri polni zavesti in aktivnem razmišljanju, ko se v našem umu prepleta več misli sočasno) v alfa valovanje. 

Učinki hipnotičnega transa

Ko smo v hipnotičnem stanju se odzivamo na nekaj tipičnih načinov:

 1. Izboljšana sugestibilnost: Pozitivne afirmacije imajo mnogokrat večji učinek na podzavestna prepričanja, kot če bi afirmacije ponavljali v budnem beta stanju.
 2. Odprta podzavest (something in or out): V hipnotičnem transu se podzavest odpre, tako da neželeno lahko sprostimo in nadomestimo z želenim.
 3. Hitro učenje: Hipnotična stanja izboljšajo koncentracijo in fokus ter pospešijo proces učenja.
 4. Izboljšan spomin
 5. Povezave med nevroni, spremenjeno valovanje v možganih: V stanju hipnotičnega transa se aktivirajo različni možganski centri, ki v človeku aktivirajo še neodkrite potenciale.
 6. Čuječe zaznavanje notranjih občutenj (intuicija, notranje vodstvo, glas Duše).
 7. Čuječe zaznavanje svojega okolja: Stanje post-hipnotičnega transa ljudem izostri percepcijo njihovega okolja (narava, barve, občutenje enosti in naravnega ritma)
 8. De-hipnotising: Proces ozaveščanja in obujanja spomina na našo resnično naravo, v tem procesu se ljudje prebujajo iz iluzije projekcij Ega.

Nivoji valovanja možganov

Za trenutek si oglejmo, kaj za nas pomeni različno valovanje možganov. Na levi strani s klikom izberite posamezno stanje zavesti.

Beta (14-40Hz) – Stanje Budne Zavesti 

Beta možganski valovi so povezani z budno zavestjo, kjer predominantno uporabljamo misli logike in kritičnega razmišljanja. Medtem ko so Beta možganski valovi pomembni za naše učinkovito delovanje v vsakodnevenem življenju, nas lahko njihovo delovanje dokaj hitro popelje v stres, tesnobo in nemir. Kadar zaznamo pri sebi tisti notranji kritični glas, ki negoduje in nas preganja da bi dosegli čim več ter nas hkrati opozarja na naše pomanjkljivosti, imenujemo ta glas tudi Notranji Kritik. Ko notranji kritik postane preglasen, nas ves čas sili v stanja stresa, nemira, tesnobnosti in nespečnosti. Notrajni kritik pa je tudi tisti del, ki nas ocenjuje kot manjvredne in nam velikokrat ne dovoli napredovati v našem življenju. Marsikateri moderni človek je suženj tega Notranjega kritičnega glasu, izpod katerega se ne zmore osvoboditi občutkov utesnjenosti, ujetosti in manjvrednosti.

Alpha (7.5-14Hz) – Valovanje Globoke Sproščenosti 

Alpha možgansko valovanje nastopi, ko dosežemo stanje globoke sproščenosti. Alpha valovanje v naših možganih lahko nastane že ko zapremo oči, se sprostimo, poglobimo v samohipnozo in ko prijetno sproščeni vizualiziramo izpolnitev svojih želja ali pa kadar dosežemo lahkotno meditacijsko stanje. Ko dosežemo stanje uma kjer nastopi alfa valovanje globoke sproščenosti, se naš um odpre in tako ga lahko programiramo s pozitivnimi sugestijami, vizualizacijami ter povečujemo našo pozitivno naravnanost, uspešnost, motivacijo, koncentracijo in spomin. Alpha valovanje nam omogoča vstopiti v našo podzavest ter nas pripelje do korenin naše zavesti. Tukaj se nahaja glas naše intuicije, ki je direktno povezan z alpha valovanjem v naših možganih. Alpha valovanje se kot glas izraža v obliki naše intuicije, ki pa postane veliko močnejša in bolj izostrena ko se spustimo še globlje v hipnotični trans.  Hipnoza nas torej popelje v stanje, kjer možgani dosežejo alpha valovanje in na ta način omogoči vstop v našo podzavest. 

Theta (4-7.5Hz) – Super-Zavestna Stanja in Valovi Spanja

Theta valovanje je v možganih prisotno kadar se izkušeni meditanti podajo v globoke meditacije ali kadar smo v regresiji, ki nas popelje v stanje Duše ter njenih spominov iz onstranstva. Theta valovanje v naših možganih pa je naravno prisotno tudi kadar lahkotno spimo in sanjamo (kadar smo v REM stanju sanj). Nekaj nivojev globlje se nahaja Superzavestni Um, ki ga na trenutke izkusimo kadar drsimo v spanec iz Alpha valovanja, ali pa takrat, ko se zbujamo iz globokega sna (Delta valovanje). Znano je, da ljudje v tem stanju izkusimo globoko povezanost s Kozmično Zavestjo, Enost z Univerzumom in neskončnost lastnega obstoja. V tem stanju dobimo dostop do najglobljih resnic. Superzavest je prav tako center ustvarjalnosti in najčistejših uvidov. Hkrati pa se najgloblje zasidrani vzorci, verovanja in programi nahajajo ravno v tem delu podzavesti ter se jih na tem nivoju lahko tudi spreminja. V tej dimenziji svoje zavesti imamo možnost srečevanja z Višjim vodstvom ter dostop do neslutenih moči lastne Duše. Je stanje, znotraj katerega lahko zavestno ustvarimo svojo realnost. Tukaj se prične dekodiranje lastnega Uma in povezovanje s kozmično zavestjo Višjega Jaza.  Glas Theta, ki ga tukaj srečamo, deluje na skrivnostno tihem vodstvu vibracije ter ga lahko zaznamo le v tišini. V tej vibraciji se zavedamo vsega kar nas obdaja, kljub temu da je naše telo v globokem stanju sproščenosti in miru.  

Delta (0.5-4Hz) – Valovanje Globokega Spanca

Delta frekvence so najpočasnejše izmerjene frekvence v valovanju človekovih možganov. Dosežemo jih, ko smo v globokem umirjenjem spancu, ko smo že prešli mejo sanjanja. To stanje je izjemnega pomena za regeneracijo in zdravljenje na mnogih nivojih človekovega obstoja, tako mentalnem, psihičnem in fizičnem. Lahko pa dosežemo valovanje Delta Frekvenc tudi kadar smo v globoki transcendentalni hipnozi ali transosebnostnem stanju v meditaciji. V teh stanjih dosežemo dimenzije onkraj meja zemeljskega jaza, v katerih vse zavestno zapustimo za seboj. Tako lahko tudi razumemo, da je Delta področje tisti del podzavestnega uma, kjer se nahaja vhod v Univerzalni Um in kolektivno nezavedno (glej Karl Jung), znotraj katerega so shranjene vse informacije in vsi podatki, ki smo jih kot človeštvo v času celotnega obstoja shranili. Informacije, ki jih pridobimo na tem globokem nivoju nam niso dostopne v vsakodnevnem stanju zavesti (beta) niti v lahkotnejših stanjih hipnotičnega transa (alpha). Marsikateri izumitelj in izjemni mislec je svoje ideje in odkritja črpal iz  tega stanja Delta Valovanja in tako človeštvo obogatil za nove izume, zavestne premike in evolucijske dosege. 

Gamma (nad 40Hz) –  Uvidi, visoko zavestno procesiranje informacij in povezava z Izvirom

Zanimivo je, da je ta frekvenca odkrita ne dolgo nazaj in ima najvišjo frekvenco, saj ta vibrira nad 40Hz. Kljub temu, da je Gamma valovna dolžina v umu še vedno  dokaj skrivnosten pojav, so nekatere raziskave dokazale, da so Gamma valovi povezani z nenadnimi uvidi in procesiranjem informacij na visokem nivoju zavesti ter hipnimi ozdravljenji. 

[shareaholic app="share_buttons" id="15676919"]

Zadnje objave  

V iskanju svoje notranje resnice

V iskanju svoje notranje resnice

Pogosto slišim vprašanje, kako naj prepoznam notranji glas in ga ločim od vseh ostalih glasov v moji glavi? Kako naj...

Delavnice  

 • NOVO: 4.10. – 6.10.2024 Transformacijski Vikend Retreat Mozaik Duše
  NOVO: 4.10. – 6.10.2024 Transformacijski Vikend Retreat Mozaik Duše

  V tej delavnici se bomo posvetili večnemu vprašanju človeka: Zakaj sem tukaj in kaj je moj namen? Kako lahko zaživim svoj namen? Ko prepoznamo vlogo Karme, karmičnih vzorcev ter načine kako se jih osvoboditi, lahko v ta novoustvarjeni prostor prikličemo nove manifestacije svoje Usode. Kliknite tukaj in si oglejte vsebino delavnice.

 • Delavnica Samohipnoza za višjo kvaliteto življenja
  Delavnica Samohipnoza za višjo kvaliteto življenja

  Delavnica Samohipnoza za višjo kvaliteto življenja je namenjena vsem, ki želite izstopiti iz začaranega kroga tempa življenja ter si vzeti čas zase, v trenutek, v katerem se orientiramo na čutno izkušnjo notranjega miru in povezanosti z višjim Jazom. Ko smo v centru svoje podzavesti smo bližje cilju našega Višjega Jaza, ki nam omogoči zaživeti polno, svetlo in srečno življenje! Kliknite tukaj in si oglejte vsebino delavnice.

  Delavnica Igra Božanskega Otroka
  Delavnica Igra Božanskega Otroka

  Globoko v nas biva delček, ki je izviren, nežen in zelo iskren. V svoji najbolj jasni različici je čista Luč, Nedolžnost in Čistost. Imenujemo ga Božanski Notranji Otrok. Preden smo odrasli v svet ki nas obdaja, smo vsi doživeli to nedolžno in srečno stanje bitja: Notranji Jaz Božanskega Otroka. Kliknite tukaj in si oglejte vsebino delavnice.

  Delavnica Samoljubezen in Odnosi
  Delavnica Samoljubezen in Odnosi

  Ko si izberemo bolj ljubeče, sočutno in nežno življenje, postanemo svoj sopotnik, ki se razume, sprejema in podpira na vsakem koraku. Kar si dajemo, nam daje tudi naše okolje, ljudje in okoliščine, ki jih privabimo nas ljubeče podprejo in osrečijo, saj zunanji svet vedno zrcali notranjega. Zato torej naredimo korak v notranjost, poiščimo vir Ljubezni v nas samih, sprostimo to mogočno silo ter ustvarimo odnose in življenje, ki odražajo lepoto, obilje in srečo v vsej svoji Ljubeči razsežnosti! Kliknite tukaj in si oglejte vsebino delavnice.